Belangrijke Webdesign Termen Die Jij MOET Weten in 2022

Ben jij nieuw in de wereld van webdesign en -ontwikkeling? Als dat zo is, zul je waarschijnlijk veel termen en afkortingen tegenkomen die jij niet kent. Vandaar dat we een lijst hebben gemaakt, die webdesigners en website ontwikkelaars gebruiken in het dagelijks leven, zodat jij precies kan snappen waar ze het over hebben. Termen Gebruiker […]

Ben jij nieuw in de wereld van webdesign en -ontwikkeling? Als dat zo is, zul je waarschijnlijk veel termen en afkortingen tegenkomen die jij niet kent. Vandaar dat we een lijst hebben gemaakt, die webdesigners en website ontwikkelaars gebruiken in het dagelijks leven, zodat jij precies kan snappen waar ze het over hebben.

Termen

Gebruiker

Zoals de naam al aangeeft, verwijst de term 'gebruiker' simpelweg naar iedereen die de site die u maakt, gebruikt. Sommige andere industrieën noemen het misschien een "klant" of "klant", maar het is een goed idee om consistent te zijn en alleen de term "gebruiker" te gebruiken wanneer u verwijst naar de, nou ja, gebruikers op jouw site.

Bruikbaarheid

Als een website moeilijk te gebruiken is, zullen mensen deze verlaten. Je wilt natuurlijk dat jouw site gebruikers op je website blijven, dus de term 'bruikbaarheid' verwijst naar hoe gemakkelijk het is om te gebruiken en te navigeren voor een gemiddeld persoon.

User Interface (UI)

Als er over User Interface gesproken wordt, gaat het over de ‘mooiheid’ van een website. Zijn gebruikers onder de indruk van het ontwerp, wekt het ontwerp een bepaald gevoel op, creëer jij het ‘wow-effect’?

User Experience (UX)

User Experience, of gebruikerservaring, richt zich op de menselijke interactie met je website. Om het heel simpel te houden; hebben bezoekers een goede ervaring wanneer ze jouw website bezoeken?

Is de laadtijd snel genoeg, werken de knoppen hoe ze horen te werken, gemakkelijk zijn dingen te vinden die gebruikers willen vinden, zijn bepaalde website functionaliteiten stuk, werkt je website goed op elk apparaat. 

Responsief Design

De term responsief ontwerp verwijst naar een specifieke ontwerp techniek waarbij jouw site zal verschuiven door gebruik te maken van rasters en flexibele afbeeldingen. Het doel is dat het zichzelf herschikt, afhankelijk van de schermgrootte die de gebruiker gebruikt, terwijl het toch een geweldige gebruikerservaring op alle apparaten behoudt. Zo ziet een site er vaak anders uit op je telefoon dan op je computer.

Wireframe

Een wireframe is een schets die wordt gebruikt om de structuur en functionaliteit van een site te plannen. Het begint meestal met de hand getekend op papier en vervolgens gemaakt in grijstinten in programma's zoals Adobe XD of Illustrator zonder ontwerpelementen zoals kleur, foto's of typografie. Plekken waar tekstinhoud zou zijn, worden ook vervangen door Lorem Ipsum (of dummy) tekst.

Frameworks

Een framework biedt een basis die ontwikkelaars kunnen gebruiken om programma's te bouwen en het ontwikkelingsproces te stroomlijnen. Ze helpen je extra functionaliteit aan jouw site toe te voegen zonder dat je helemaal opnieuw hoeft te beginnen of een eenvoudige functie te creëren die jou uren kan kosten om te schrijven.

Teksteditor

Totdat ontwikkelaars een manier hebben gevonden om op magische wijze code te maken, zijn teksteditors het programma bij uitstek voor het daadwerkelijk schrijven van code, ongeveer op dezelfde manier waarop je Microsoft Word zou kunnen gebruiken als jouw go-to voor het schrijven van documenten. Er zijn tientallen opties beschikbaar die allemaal tijdbesparende functies hebben.

HTML

Of je nu nieuw bent in webdesign of niet, je hebt waarschijnlijk de term "HTML" gehoord. Wat je misschien niet weet, is dat HTML een acroniem is dat staat voor HyperText Markup Language. HTML is een computertaal die door jouw browser wordt gebruikt om de site aan de gebruiker weer te geven. Aangezien zowat alle websites in een browser worden weergegeven, vormt HTML de ruggengraat van elke website.

CSS

CSS is een andere afkorting die staat voor Cascading Style Sheets. CSS werkt hand in hand met HTML om sites te maken die meer zijn dan platte tekst. Als HTML de ruggengraat is, dan is CSS de huid, het haar en de stijl van kleding. Je gebruikt CSS om de browser dingen te vertellen, zoals welke kleur uw tekst moet hebben en welke lettertypen moeten worden weergegeven.

Front-end

De front-end van een website verwijst naar een deel van de site waarmee jouw gebruiker rechtstreeks interactie heeft. Codeertalen zoals HTML en CSS zijn delen van de site die de front-end omvatten, omdat dit de talen zijn die de browser van jouw gebruiker leest. Als je jouw website ziet als een restaurant, is de front-end je server, de menu's en de decoraties, eigenlijk alles wat bezoekers kunnen zien en waarmee je interactie kunt hebben.

Back-end

De back-end van een website is alles wat de gebruiker niet kan zien en waarmee hij niet kan communiceren. Meestal worden back-end coderingstalen zoals PHP of .NET op een server uitgevoerd. Om deze reden wordt de back-endcode ook wel server-side code genoemd. Dus als we van bovenaf bij het restaurant voorbeeld blijven, is de back-end de keuken en de koks. De keuken en koks zijn uit je zicht, maar ze zijn er nog steeds om het eten te maken en zijn uiteraard belangrijk voor de functionaliteit van het restaurant.

Op deze manier heeft een functionele website een sterke back-end nodig om met de front-end te communiceren om succesvol te zijn.

Tot slot dus dat is een blik op enkele van de meest voorkomende termen voor webontwerp die jou in de webwereld zult zien.

Ontdek Hoe Wij Jouw Bedrijf Kunnen Helpen

We helpen je graag met je nieuwe website en een strategie te vormen die bij jouw bedrijf efficiënter maakt en laat groeien. Vul gewoon even het formulier hieronder in, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

  bellene-mailen
  privacyverklaring*
  Lees Meer Informatie Over Onze Services Hier!
  Koendert Kellner
  4 min
  Deel Deze Blog
  Professioneel Webdesign & Development.
  Your Business Matters, Let's Build It Together.
  ©2022 | ClickCity Digital Marketing Agency B.V.